Természetes gyógymódok

A várandós és a szoptató kismamák sokszor szembesülnek bizonyos problémák - akár egy nátha, vagy fejfájás - esetén azzal, hogy az addig megszokott gyógyszerük a terhesség ideje alatt nem javasolt. Próbáltunk összeszedni néhány jól bevált praktikát, miként kerülhetjük ki az akár recept nélkül is kapható gyógyszereket.
FIGYELEM! Még a legártalmatlanabbnak tűnő teával kapcsolatban is alaposan nézzünk utána, sőt, minden alkalommal kérjük ki hozzáértő orvos tanácsát is, aki a lehetséges kockázatok felmérésében szakmailag felkészült!
A gyógynövények esetében hasonlóan a patikai gyógyszerekhez, mellékhatások, -kölcsönhatások léphetnek fel. A gyógynövényeket is túl lehet adagolni!
A gyógynövényeket minden esetben ellenőrzött helyen szerezzük be, mert termesztési körülményeik, betakarítási, kivonási körülményeik befolyásolhatják felhasználási módjukat és mennyiségüket!

 • A gyermekláncfű levelében és gyökerében temérdek vitamin és ásványi anyag található, például béta-karotin, kalcium, kálium és vas. A gyermekláncfű levele enyhén vízhajtó hatású - elősegíti a vizeletkiválasztást -, de serkenti az epe ürülését, és enyhíti a terhesség alatt gyakran jelentkező emésztési problémákat is. A gyermekláncfű gyökerét hagyományosan a máj megerősítésére és működésének élénkítésére használják.
 • A vörös málna levele gyakran emlegetett, hagyományos gyógyszere a terhesség és a szoptatás alatt fellépő egészségi panaszoknak. Ez a növény nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban - különösen vasban -, erősíti a méhet, élénkíti működését, segíti a tejkiválasztást, és támogatja az anya szervezetének helyreállását a szülés után.
 • A csalánlevél ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban és vasban gazdag, enyhén vízhajtó hatású. Gyarapítja és elősegíti a tej kiválasztását, és visszaadja a kismama elvesztett energiáját a szülés után.
 • A barátcserje: a tejkiválasztás elősegítésére és az anyatej mennyiségének növelésére évszázadok óta számos gyógynövényt használnak. A barátcserje a legelismertebb tejkiválasztást serkentő gyógynövény. Egy régebbi klinikai vizsgálat során megállapították, hogy napi 15 csepp barátcserje-tinktúra megnövelte az anyatej mennyiségét.
  FONTOS, hogy senki se szedjen barátcserjét terhessége alatt!
 • A csipkebogyó kiváló C-vitamin forrás. Megfázások, náthás megbetegedések kialakulásának megelőzésében hatékony segítség a heti két-három alkalommal fogyasztott csipketea gyermekeknek és kismamáknak egyaránt. A C-vitamin hőre érzékeny vegyület, ezért a teát nem szabad főzéssel vagy forrázással készíteni, csak áztatással. Csészénként 1 evőkanál szárított csipkehúst célszerű felhasználni. Gyermekek nagy kedvence a vitaminban gazdag friss gyümölcshúsból házilag előállított csipkebogyódzsem (hecsedlilekvár) és gyümölcslé. A csipkebogyó enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású.
 • A citromfű leveléből készített "hígabb" tea ajánlható, ez idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok, alvászavarok gyógyítására használható.
 • Szoptatást elősegítő keverékek:
  A szoptatás időszakában igen hasznos, tejelválasztást serkentő teakeverékek egész sora kapható gyógyszertárakban, bioüzletekben, drogériákban. Hatásosságukat népgyógyászati tapasztalatok igazolják. Az összetevők között szerepelhet az ánizstermés, édesköménytermés, köménytermés, kamillavirág, melyek az anyatejes táplálás elősegítése, az anyatej mennyiségének növelése mellett a baba-mama emésztési zavarainak enyhítésére (teltségérzetre, szélgörcsre) is megoldást kínálnak. Használatuk során az előírt adagolási ajánlást be kell tartani, célszerű az anya folyadékszükségletének másik részét szénsavmentes ásványvizekkel kielégíteni, hiszen a túlzásba vitt "szoptatós" tea fogyasztásának egyik jele lehet a kisbaba gyakori, híg széklete a pelenkában.
 • A zsályát régóta használják a tejtermelés megszüntetésére a szoptatás abbahagyásának idején.
  JÓ TUDNI! Zsályát tilos a terhesség ideje alatt fogyasztani!

(szerzők: Heinisch Mónika, Pásztiné Gere Erzsébet)


Homeopátiás készítmények


Számos homeopátiás szer áll rendelkezésre a terhességi, illetve szüléskor jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésére, illetve a szülés természetes lefolyásának segítésére. Fontos megjegyezni azonban, hogy bármilyen panasz jelentkezése esetén először orvosához forduljon, és csak a probléma okának tisztázása után, a kezelőorvos tudtával használja a homeopátiás készítményeket.

A várandósság idején használható szerek

NUX VOMICA és IPECACUANHA: terhességi hányás illetve hányinger esetén használható szerek.
CUPRUM METALL: terhesség alatti kóros méhtevékenység esetén javasolt.
ARNICA+SABINA és SECALE: várandósság alatti vérzés esetén alkalmazható.

A szülés alatt választható készítmények

ARNICA C-30: a vajúdás kezdetén javasolt.
CAULOPHYLLUM, PULSATILLA, CIMICIFUGA, GELSEMIUM: a vajúdás alatt alkalmazható.
ARNICA: a kitolási szak elején használható.
SABINA ÉS SECALE: a magzat megszületése után segíti a méh összehúzódását. STAPHYSAGRIA: a szülés után 2 órával fájdalom csillapító és hólyag ürülést segítő.

A gyermekágyas időszakban a felépülést segítő homeopátiás készítmények

BELLIS PERENIS
PYROGENIUM
ECHINACEA
CAUSTICUM
CHINA RUBRA
STAPHYSAGRIA
ARNICA
PHYTOLACCA: a tejbelövellést segíti.